• Πλατεία Βάσως Κατράκη 6, 16675 Γλυφάδα
  • 210 9648722

Ανεύρυσμα Κοιλιακής Αορτής

Οι αρτηρίες είναι τα αγγεία που μεταφέρουν το αίμα από την καρδιά προς κάθε σημείο του σώματος, ώστε να τροφοδοτηθεί όλο το σώμα με οξυγόνο αλλά και όλα τα άλλα συστατικά του αίματος. Στην ουσία οι αρτηρίες είναι ελαστικοί σωλήνες ικανοί να διαστέλλονται και να συσπώνται ώστε ανάλογα να ρυθμίζουν την παροχή αίματος προς τα διάφορα όργανα. Οι αρτηρίες μπορεί να «ξεχειλώσουν» σε κάποιο σημείο και να δημιουργηθεί μια διόγκωση τοπικά που ονομάζουμε ανεύρυσμα. Στο σημείο εκείνο το τοίχωμα λεπταίνει και γίνεται εύθραυστο και μπορεί να σπάσει (όπως έσπαγαν οι διογκώσεις στις σαμπρέλες στα παλιά ποδήλατα). Αν μία αρτηρία σπάσει τότε συμβαίνει κατακλυσμιαία αιμορραγία και ο άνθρωπος κινδυνεύει από το αιμορραγικό σοκ. Τα ανευρύσματα συνήθως δεν γίνονται αντιληπτά από τον ασθενή και μόνο σε μια τυχαία εξέταση όπως η αξονική ή οι υπέρηχοι μπορεί να βρεθεί. Υπάρχουν πολλές εντοπίσεις που μπορεί να δημιουργηθεί ανεύρυσμα (θεωρητικά μπορεί να συμβεί σε οποιαδήποτε αρτηρία) αλλά η πιο συχνή εντόπιση είναι στην κοιλιακή αορτή. Μερικές φορές το ανεύρυσμα μπορεί να πιέσει διπλανά όργανα και έτσι να νιώσει κάτι ο ασθενής πχ το ανεύρυσμα κοιλιακής αορτής μπορεί να πιέζει την σπονδυλική στήλη και ο ασθενής να κάνει αξονική στη μέση για οσφυαλγία και εκεί να βρεθεί το ανεύρυσμα.

01

Ανευρύσματα υπάρχουν σε όλες τις αρτηρίες και ανάλογα την εντόπισή τους μπορεί να έχουν και άλλη μέθοδο θεραπείας, όμως η πιο συνηθισμένη πλέον θεραπευτική μέθοδος είναι η ενδαγγειακή. Η ενδαγγειακή αντιμετώπιση γίνεται με την τοποθέτηση επενδεδυμένων στεντς μέσα από μικρές οπές στις βουβωνικές περιοχές και με τοπική αναισθησία. Έτσι το ανεύρυσμα αντιμετωπίζεται πλέον εύκολα και γρήγορα, χωρίς επιβάρυνση πολύωρης νάρκωσης για τον ασθενή και χωρίς ανάγκη ιδιαίτερης νοσηλείας (την επόμενη μέρα ο ασθενής παίρνει εξιτήριο).

Αναφέρουμε συνήθεις εντοπίσεις ανευρυσμάτων: κοιλιακή αορτή, θωρακική αορτή, μηριαία αρτηρία, ιγνυακή αρτηρία, καρωτίδα. Ανεύρυσμα όμως θυμίζουμε ότι μπορεί να βρεθεί σε οποιοδήποτε σημείο του σώματος. Τί πρέπει να κάνει ένας ασθενής για να βεβαιωθεί ότι δεν πάσχει από ανεύρυσμα; Κατ’αρχήν είναι υπερβολή να εξεταστεί κάποιος σε όλο το αρτηριακό δίκτυο για ανεύρυσμα. Για να γίνει αυτό θα απαιτηθούν εξετάσεις που χρησιμοποιούν ακτινοβολία και ο ασθενής θα πάρει μεγάλες δόσεις ακτινοβολίας χωρίς ιδιαίτερο όφελος. Η σύσταση είναι λοιπόν να εξεταστεί κάποιος για τα πιο συνηθισμένα ανευρύσματα και συγκεκριμένα αυτά της αορτής. Έτσι κάποιος που είναι άνω των 45 καλό είναι να βεβαιωθεί ότι τουλάχιστον δεν έχει ανεύρυσμα στην θωρακική ή την κοιλιακή αορτή. Την θωρακική αορτή (την ανιούσα μοίρα της) μπορεί να την δει συνήθως ο καρδιολόγος κάνοντας τρίπλεξ καρδιάς. Αν οι διαστάσεις της ανιούσας βρεθούν αυξημένες τότε θα χρειαστεί περαιτέρω έλεγχος με αξονική τομογραφία θώρακος.

Την κοιλιακή αορτή μπορεί να την δουν πολλές εξετάσεις συνήθως κάνοντας υπέρηχο κοιλίας. Έτσι πολλές φορές κάνοντας ο ακτινολόγος υπέρηχο άνω ή κάτω κοιλίας για άλλο λόγο βλέπει και το ανεύρυσμα, ή ο ουρολόγος κάνοντας υπέρηχο προστάτου ή κύστεως, ή ο γυναικολόγος εξετάζοντας την κάτω κοιλιά. Επίσης υπάρχει η εξειδικευμένη εξέταση που λέγεται τρίπλεξ κοιλιακής αορτής που την πραγματοποιούν οι ακτινολόγοι σε διαγνωστικά κέντρα και οι αγγειοχειρουργοί που κάνουν τρίπλεξ. Η σύσταση για κάποιον να κάνει τρίπλεξ κοιλιακής αορτής είναι σε περίπτωση που υπάρχει κληρονομικότητα (το ανεύρυσμα είναι κληρονομική πάθηση) ή υποψία ανευρύσματος από την κλινική εξέταση (πχ σφύζουσα μάζα κοιλίας).

Αιτίες ανευρύσματος είναι η κληρονομικότητα και το κάπνισμα. Ας αρχίσουμε από το τελευταίο. Όλοι οι ασθενείς που έρχονται με ανεύρυσμα στο ιατρείο εκπλήσσονται όταν τους λες «το κάπνισμα μπορεί να σας δημιούργησε το ανεύρυσμα». Μα γιατρέ, για όλα φταίει το τσιγάρο; Η απάντηση είναι ναι, υπάρχουν μελέτες σχετικά πρόσφατες που έδειξαν ότι η ελαστικότητα του τοιχώματος της αορτής οφείλεται στην ισορροπία των συστατικών του μεταξύ των οποίων είναι κάποιες ουσίες που λέγονται μεταλλοπρωτεϊνάσες και τις οποίες επηρρεάζει το κάπνισμα δημιουργώντας έτσι το ανεύρυσμα. Με τον ίδιο μηχανισμό δημιουργείται και χαλάρωση του κοιλιακού τοιχώματος και προκαλούνται οι κήλες. Γι’αυτό ασθενείς που πάσχουν από κήλες καλό είναι να ελεγχθούν και για ανεύρυσμα.

ΣΥΧΝΕΣ ΕΡΩΤΗΣΕΙΣ:

  • Έχω ανεύρυσμα. Τί πρέπει να προσέχω; Απάντηση: Η αντιμετώπιση είναι ανάλογη με το μέγεθος του ανευρύσματος. Αν έχετε μικρό ανεύρυσμα τότε αυτό θέλει τακτική παρακολούθηση και να προσέξετε τα εξής: ρύθμιση της αρτηριακής πίεσης (και ένα μικρό ανεύρυσμα με 19 πίεση μπορεί να σπάσει). Δεν σηκώνουμε βάρη (ασθενείς με ανεύρυσμα απαγορεύεται να σηκώνουν μεγάλα βάρη). Δεν μας αρέσει ο έντονος παθολογικός βήχας ( να αντιμετωπίζεται με αντιβηχικά) αλλά ούτε και η μεγάλη δυσκοιλιότητα (ρύθμιση κατ’αρχήν με δίαιτα και αν δεν πετύχει βοήθεια με ηπακτικά μετά την γνώμη του παθολόγου μας). Και φυσικά διακοπή καπνίσματος.
  • Γίνεται η ενδαγγειακή μέθοδος με το στεντ σε όλους τους ασθενείς; Απάντηση: Όχι. Υπάρχει ένα μικρό ποσοστό ασθενών που λόγω ανατομικών λόγων δεν συνιστάται να προχωρήσουν ενδαγγειακά. Αυτό θα φανεί από την ειδική αξονική που γίνεται πριν αποφασιστεί η τελική μέθοδος διόρθωσης. Επίσης άλλοι λόγοι που δεν ευνοούν τις ενδαγγειακές μεθόδους είναι η αλλεργία στα σκιαγραφικά ή η νεφρική ανεπάρκεια.
  • Αν κάνω στεντ, μετά τι πρέπει να προσέχω; Απάντηση: Ισχύει ότι δεν πρέπει να σηκώνουμε μεγάλα βάρη, να μη καπνίζουμε, να λαμβάνουμε την αντιπηκτική αγωγή σωστά (γιατί είναι ξένο σώμα και μπορεί να θρομβωθεί χωρίς αντιπηκτικά) και φυσικά να ελέγχουμε τακτικά το μόσχευμα σύμφωνα με τις οδηγίες του αγγειοχειρουργού που το τοποθέτησε.
  • Προκαλούν κακό αυτά τα μοσχεύματα στον οργανισμό; Απάντηση: όχι, τα υλικά τους είναι βιοσυμβατά και υπάρχουν πολλές δεκαετίες τώρα, και μάλιστα είναι εκατομύρια οι ασθενείς που «φέρουν» τέτοια υλικά και είναι πολύ μεγάλη η εμπειρία μας πλέον. Οπότε είναι πολύ ασφαλή.

ΑΞΟΝΙΚΗ ΑΓΓΕΙΟΓΡΑΦΙΑ ΜΕ 3D ΑΠΕΙΚΟΝΙΣΗ

 02

ΑΝΕΥΡΥΣΜΑ ΚΑΤΙΟΥΣΗΣ ΘΩΡΑΚΙΚΗΣ ΑΟΡΤΗΣ ΜΕ ΔΙΑΧΩΡΙΣΜΟ

03

Ο Αγγειοχειρουργός Απόστολος Σαλίβερος είναι επίσημο μέλος των:

  • AVLS Interim
    American Vein and Lymphatic Society
  • logo esvs
    European Society for Vascular Surgery
  • vascular society el 1
    Ελληνική Εταιρεία Αγγειακής και Ενδαγγειακής Χειρουργικής
  • hphs logoΕλληνική Φλεβολογική Εταιρία

Ακολουθήστε μας

Επικοινωνήστε μαζί μας

Πλατεία Βάσως Κατράκη 6, 16675 Γλυφάδα

210 9648722