Blog

Χριστούγεννα! Ημέρες χαράς με όμορφες οικογενειακές στιγμές γύρω από το εορταστικό τραπέζι. Αρκεί να είμαστε υγιείς και να έχουμε τους αγαπημένους μας κοντά μας. Θα μπορούσατε να φανταστείτε ότι αυτοί οι μικροί κιρσοί στο πόδι θα μπορούσαν να σας στερήσουν την χαρά και την μαγεία των εορτών; Ακούγεται λίγο μυθιστορηματικό, αλλά θέλω να μοιραστώ μαζί σας ένα ακόμα περιστατικό με θρόμβωση κιρσών και σοβαρή επιπλοκή που προκάλεσε θλίψη και πανικό σε μία ολόκληρη οικογένεια μέσα στις γιορτές.

Στην πολλή δύσκολη εποχή που ζούμε – την εποχή της πανδημίας του Covid 19 – όσο προχωράει η ιατρική γνώση και μαθαίνουμε περισσότερα για τον ιό και τις παρενέργειες που προκαλεί στον ανθρώπινο οργανισμό, τόσες περισσότερες απορίες δημιουργούνται και ερωτήματα, τα οποία περιμένει ο επιστημονικός κόσμος να απαντηθούν. Σχετικά νωρίς λοιπόν, παρατηρήθηκε ότι μια σοβαρή επιπλοκή της μόλυνσης με τον κορωνοϊό είναι η θρόμβωση των αγγείων. Πολλά περιστατικά που κατέληξαν στις ΜΕΘ ελέγχθηκαν ανατομικά και βρέθηκαν θρόμβοι σε όλο το αγγειακό δίκτυο των πνευμόνων. Προστέθηκε έτσι, στο πρωτόκολλο θεραπείας η κάλυψη με αντιπηκτικά προκειμένου να αποφευχθούν οι θρομβώσεις. Πράγματι, τα πρωτόκολλα θεραπείας ασθενών πλέον συμπεριλαμβάνουν την χορήγηση αντιπηκτικών.

Η χρήση μάσκας είναι πλέον επιβεβλημένη για την αποφυγή διασποράς του κορονοϊού από την 4η Μαΐου σύμφωνα με τις υγειονομικές Αρχές.

Τι είναι COVID-19 και τι SARSCoV-2;

Ο νέος κορωνοϊός-2019 ονομάζεται τώρα SARS-CoV-2, ενώ η ασθένεια που προκαλεί ονομάζεται COVID-19. O ιός ανιχνεύθηκε πρώτη φορά το Δεκέμβριο του 2019 στην περιοχή Γιουχάν της Κίνας και έκτοτε έως σήμερα έχει διασπαρεί σε περισσότερες από 60 χώρες σε όλο τον κόσμο. Αποτελεί ένα νέο στέλεχος κορωνοϊού που μέχρι τότε δεν είχε απομονωθεί στον άνθρωπο.

Ίσως ακούγεται παράξενο να μιλάμε χειμώνα για ευρυαγγείες γνωρίζοντας ότι το καλοκαίρι είναι η επικίνδυνη εποχή που επιβαρύνει το φλεβικό σύστημα. Όμως όσο παράξενο κι αν ακούγεται ο χειμώνας είναι πολύ σημαντική περίοδος για δύο λόγους: πρώτον γιατί κάποια πράγματα που γίνονται λάθος αυτή την εποχή επιβαρύνουν τις φλέβες και δεύτερον γιατί τώρα είναι η κατάλληλη εποχή για θεραπείες (το καλοκαίρι καλό είναι να αποφεύγονται παρεμβάσεις στις φλέβες).

Οι ευρυαγγείες είναι μικρά επιφανειακά αγγεία του δέρματος εμφανώς ορατά με το γυμνό μάτι. Ανάλογα με το είδος του αγγείου που έχει διάταση (αρτηρίδιο ή φλεβίδιο) αλλάζει και το χρώμα τους αντίστοιχα (κόκκινο ή μπλε). Περίπου οι μισές γυναίκες παρουσιάζουν ευρυαγγείες στα κάτω άκρα.

Οι κιρσοί δεν πρέπει πλέον να στέκονται εμπόδιο στην ποιότητα ζωής. Η θεραπεία τους είναι πια εύκολη και στις πιο πολλές περιπτώσεις δεν απαιτεί νάρκωση, δεν απαιτεί τομές, δεν απαιτεί νοσηλεία.

 
Το ιατρείο μας είναι ένας χώρος ζεστός, φιλόξενος, ξεχωριστός με υψηλή αισθητική και λειτουργικότητα. Κατά τον σχεδιασμό του, στόχος μας ήταν και παραμένει να μεταδίδει άνεση και ηρεμία στους ασθενείς κατά την αναμονή και να τους προετοιμάζει για την εξέτασή τους. Ο επαγγελματισμός του χώρου μεταδίδει την αφοσίωση του Απόστολου Σαλίβερου στον άνθρωπο κερδίζοντας έτσι την εμπιστοσύνη του. Διαβάστε περισσότερα

Ο Αγγειοχειρουργός Απόστολος Σαλίβερος είναι επίσημο μέλος των:

  • AVLS Interim
    American Vein and Lymphatic Society
  • logo esvs
    European Society for Vascular Surgery
  • vascular society el 1
    Ελληνική Εταιρεία Αγγειακής και Ενδαγγειακής Χειρουργικής
  • hphs logoΕλληνική Φλεβολογική Εταιρία