Ορθή εφαρμογή απλής χειρουργικής μάσκας

Η χρήση μάσκας είναι πλέον επιβεβλημένη για την αποφυγή διασποράς του κορονοϊού από την 4η Μαΐου σύμφωνα με τις υγειονομικές Αρχές.

Είναι λοιπόν, ζωτικής ανάγκης να μάθουμε πώς να την εφαρμόζουμε ορθά ώστε να μας προσφέρει ουσιαστική ασφάλεια και να όχι ψευδαίσθηση προστασίας.

Γιατί ποιους λόγους φοράμε μάσκα;

Η απλή χειρουργική μάσκα αποτελεί ένα φυσικό φραγμό σε υγρά και μεγάλα σταγονίδια του αναπνευστικού. Εφόσον χρησιμοποιείται σωστά προστατεύει από τη μετάδοση αναπνευστικών νοσημάτων που μεταδίδονται με σταγονίδια. Και επειδή πρόσφατα υπήρξαν πολλές αναρτήσεις στο διαδίκτυο σχετικά με τη χρήση της μάσκας, ο Εθνικός Οργανισμός Δημόσιας Υγείας (ΕΟΔΥ) εξέδωσε ανακοίνωση επισημαίνοντας ότι ο σωστός τρόπος εφαρμογής της απλής χειρουργικής μάσκας είναι ΕΝΑΣ:

Οδηγίες εφαρμογής απλής χειρουργικής μάσκας

Σύμφωνα με τους ειδικούς από τον Εθνικό Οργανισμό Δημόσιας Υγείας (ΕΟΔΥ)

 1. Επιλέγουμε το σωστό μέγεθος
 2. Εφαρμόζουμε την υγιεινή των χεριών πριν την τοποθέτησή της
 3. Εφαρμόζουμε τη μάσκα στο πρόσωπο έτσι ώστε να καλύπτει πλήρως τη μύτη, το στόμα και το πηγούνι (σταθερά, χωρίς κενά)
 4. Πιέζουμε το μεταλλικό στοιχείο στη ράχη της μύτης (αν υπάρχει)
 5. Ασφαλίζουμε με τα κορδόνια στη μεσότητα του πίσω μέρους της κεφαλής και του λαιμού. Εάν πρόκειται για μάσκα με ελαστικούς βρόγχους τους εφαρμόζουμε γύρω από τα αυτιά
 6. Αποφεύγουμε αγγίξουμε τη μάσκα μετά την τοποθέτηση, αλλιώς θα πρέπει να εφαρμόσουμε τους κανόνες υγιεινής των χεριών πριν και μετά την επαφή.
 7. Αφαιρούμε τη μάσκα πιάνοντας μόνο τα κορδόνια πρώτα από κάτω και μετά από πάνω. Εάν πρόκειται για μάσκα με ελαστικούς βρόγχους αφαιρούμε πιάνοντας ταυτόχρονα τους βρόγχους!

8.Πετάμε τη μάσκα σε ειδικό κάδο για μολυσματικά αντικείμενα

 1. Εφαρμόζουμε υγιεινή των χεριών
 2. Αποφεύγουμε την επαναχρησιμοποίηση της μάσκας - είναι μιας χρήσης. (Σε περίπτωση που, όταν τη φοράμε, λερωθεί ή καταστραφεί την αλλάζουμε άμεσα με καινούρια).

Σημαντικό είναι να σημειωθεί πως ό,τι αναφέρεται αφορά στις χειρουργικές μάσκες.

Οι χειροποίητες μάσκες είναι σίγουρα ευάλωτες στον κορονοϊό. Το βαμβακερό ύφασμα δεν έχει σχεδιαστεί για να φιλτράρει πλήρως τα σωματίδια του ιού. Ωστόσο θα μπορούσε να φανεί χρήσιμο στα άτομα που δεν έχουν τα συμπτώματα του ιού και δεν έχουν μάσκα μίας χρήσεως να φορέσουν.

Αυτού του τύπου οι μάσκες δεν ενδείκνυνται για όσους ασκούν υπηρεσίες υγείας σχετιζόμενες με τον COVID – 19 διότι επιτρέπουν μικρά σταγονίδια να διεισδύσουν στη μάσκα. Μπορούν, ωστόσο, να αποδειχθούν απλά βοηθητικές όταν κυκλοφορούμε εκτός οικίας, και  χωρίς να τις κρατάμε σε χρήση για πάνω από μισή ώρα.

Γιατί προτείνονται οι χειρουργικές μάσκες;

Οι χειρουργικές μάσκες προστατεύουν περισσότερο από μια απλή βαμβακερή μάσκα και η περιγραφή των στρωμάτων της το καθιστά σαφές.

Το εξωτερικό στρώμα της μάσκας είναι χρωματιστό και απωθεί τα υγρά έτσι ώστε στην περίπτωση εκτίναξης αίματος ή άλλων βιολογικών υγρών αυτά να μην εισέλθουν στο ανώτερο αναπνευστικό σύστημα. Αν αυτή η πλευρά τοποθετηθεί προς τα μέσα οι υδρατμοί που παράγονται από την εκπνοή παραμένουν επάνω της και δημιουργούν αίσθημα πνιγμονής. Το εσωτερικό στρώμα είναι άσπρο και σκοπό έχει να απορροφά τους υδρατμούς της εκπνοής. Το φιλτράρισμα των μικροοργανισμών γίνεται από το μεσαίο στρώμα το οποίο δεν είναι ορατό.

mask

 
Το ιατρείο μας είναι ένας χώρος ζεστός, φιλόξενος, ξεχωριστός με υψηλή αισθητική και λειτουργικότητα. Κατά τον σχεδιασμό του, στόχος μας ήταν και παραμένει να μεταδίδει άνεση και ηρεμία στους ασθενείς κατά την αναμονή και να τους προετοιμάζει για την εξέτασή τους. Ο επαγγελματισμός του χώρου μεταδίδει την αφοσίωση του Απόστολου Σαλίβερου στον άνθρωπο κερδίζοντας έτσι την εμπιστοσύνη του. Διαβάστε περισσότερα

Ο Αγγειοχειρουργός Απόστολος Σαλίβερος είναι επίσημο μέλος των:

 • AVLS Interim
  American Vein and Lymphatic Society
 • logo esvs
  European Society for Vascular Surgery
 • vascular society el 1
  Ελληνική Εταιρεία Αγγειακής και Ενδαγγειακής Χειρουργικής
 • hphs logoΕλληνική Φλεβολογική Εταιρία