Ευρυαγγείες στα πόδια Χειμερινές συμβουλές!

Ίσως ακούγεται παράξενο να μιλάμε χειμώνα για ευρυαγγείες γνωρίζοντας ότι το καλοκαίρι είναι η επικίνδυνη εποχή που επιβαρύνει το φλεβικό σύστημα. Όμως όσο παράξενο κι αν ακούγεται ο χειμώνας είναι πολύ σημαντική περίοδος για δύο λόγους: πρώτον γιατί κάποια πράγματα που γίνονται λάθος αυτή την εποχή επιβαρύνουν τις φλέβες και δεύτερον γιατί τώρα είναι η κατάλληλη εποχή για θεραπείες (το καλοκαίρι καλό είναι να αποφεύγονται παρεμβάσεις στις φλέβες).

Οι ευρυαγγείες είναι τα πολύ μικρά αντιαισθητικά αγγειάκια στο δέρμα (κυρίως των ποδιών) συνήθως μπλε ή κόκκινου χρώματος. Δεν είναι επικίνδυνα αφού δεν προκαλούν θρομβώσεις. Συνήθως είναι ασυ- μπτωματικά αλλά μερικά άτομα αναφέρουν αίσθημα βάρους στα πό- δια, κάψιμο ή τσούξιμο τοπικά και κνησμό ιδιαίτερα με την ζέστη.

Είναι γνωστό πως η ζέστη προκαλεί επιδείνωση στις φλέβες. Χρειάζεται προ- σοχή ώστε να αποφεύγουμε να καθόμαστε κοντά σε τζάκι, σόμπα και άλλες πηγές θερμότητας. Ένα συχνό λάθος είναι η θερμάστρα κάτω από το γραφείο μας όπου ανεβάζει πολύ την θερμοκρασία στα πόδια. Καλό είναι να αποφύγετε την σάουνα, τα χαμάμ, τα θερμά ιαματικά μπάνια, τα πολύ καυτά ντους. Η αποτρίχωση με καυτό κερί προκαλεί μικροτραυματισμούς στο δέρμα και αυξάνει την εμφάνιση ευρυαγγειών. Αν πάτε σε spa μην αφήσετε να σας τοποθετήσουν κάτι ζεστό στα πόδια όπως καυτές πέτρες για παράδειγμα.

Το πιο συνηθισμένο λάθος όμως είναι η χρήση ηλεκτρικής κουβέρτας ή υποστρώματος που μένει αναμμένο όλο το βράδυ με αποτέλεσμα οι αυξημένες θερμοκρασίες να ευνοούν την εμφάνιση ευρυαγγειών. Χρειάζεται προσοχή ώστε να το ανάβουμε λίγο στην αρχή να πάρει την υγρασία από τα σκεπάσματα αλλά μετά το κλείνουμε. Η ολονύκτια χρήση σε άτομα με προδιάθεση για ευρυαγγείες αντενδείκνυται.

Αποφύγετε την γυμναστική με βάρη στα πόδια εκτός κι αν οι πιέσεις γίνονται με τα πόδια προς το ταβάνι. Προτιμήστε γιόγκα, πιλάτες, ποδήλατο, διάδρομο. Καλό είναι να περπατάτε μισή ώρα την ημέρα (συνεχόμενη βάδιση).

Η υγιεινή διατροφή βοηθάει στο κυκλοφορικό – τρώτε άφθονα φρούτα και λαχανικά. Αν έχετε μεγάλο αίσθημα βάρους ή κούρασης μπορείτε να πάρετε και «φλεβοτονικά» συμπληρώματα διατροφής.

Οι ευρυαγγείες μπορούν να εξαφανιστούν! Υπάρχουν θεραπείες που πραγματοποιούνται σχετικά εύκολα, με ασφάλεια και χωρίς ιδιαίτερο πόνο. Η πιο αποτελεσματική μέθοδος είναι η σκληροθεραπεία δηλαδή η έγχυση ειδικού φαρμάκου με πολύ λεπτή βελονίτσα στις φλέβες. Το φάρμακο μπαίνει υπό μορφή υγρού ή αφρού και προκαλεί μία αντίδραση τοπικά που έχει σαν αποτέλεσμα να εξαφανιστεί το αγγείο με φαγοκυττάρωση (ο ίδιος ο οργανισμός το εξαφανίζει). Η αντίδραση αυτή έχει σαν αποτέλεσμα έντονες μελανιές που δεν πρέπει να εκτεθούν στον ήλιο – γι’ αυτό οι θεραπείες γίνονται χειμώνα.

Επισκεφτείτε τον ειδικό ιατρό ( αγγειοχειρουργό / αγγειολόγο)  ο οποίος θα σας προτείνει λύσεις ώστε το επόμενο καλοκαίρι να σας βρει χωρίς ευρυαγγείες. Καλό χειμώνα!

 
Το ιατρείο μας είναι ένας χώρος ζεστός, φιλόξενος, ξεχωριστός με υψηλή αισθητική και λειτουργικότητα. Κατά τον σχεδιασμό του, στόχος μας ήταν και παραμένει να μεταδίδει άνεση και ηρεμία στους ασθενείς κατά την αναμονή και να τους προετοιμάζει για την εξέτασή τους. Ο επαγγελματισμός του χώρου μεταδίδει την αφοσίωση του Απόστολου Σαλίβερου στον άνθρωπο κερδίζοντας έτσι την εμπιστοσύνη του. Διαβάστε περισσότερα

Ο Αγγειοχειρουργός Απόστολος Σαλίβερος είναι επίσημο μέλος των:

  • AVLS Interim
    American Vein and Lymphatic Society
  • logo esvs
    European Society for Vascular Surgery
  • vascular society el 1
    Ελληνική Εταιρεία Αγγειακής και Ενδαγγειακής Χειρουργικής
  • hphs logoΕλληνική Φλεβολογική Εταιρία