Τι είναι οι ευρυαγγείες;

Οι ευρυαγγείες είναι μικρά επιφανειακά αγγεία του δέρματος εμφανώς ορατά με το γυμνό μάτι. Ανάλογα με το είδος του αγγείου που έχει διάταση (αρτηρίδιο ή φλεβίδιο) αλλάζει και το χρώμα τους αντίστοιχα (κόκκινο ή μπλε). Περίπου οι μισές γυναίκες παρουσιάζουν ευρυαγγείες στα κάτω άκρα.

 • Είναι οι ευρυαγγείες επικίνδυνες; Οι ευρυαγγείες δεν προκαλούν επικίνδυνες επιπλοκές (για παράδειγμα δεν προκαλούν θρομβώσεις). Μπορεί να προκαλέσουν τοπικά ενοχλήσεις όπως κάψιμο, φαγούρα, κλπ. Δημιουργούν όμως αισθητικά προβλήματα στο άτομο που πάσχει.
 • Γιατί δημιουργούνται οι ευρυαγγείες; Δύο μηχανισμοί ενοχοποιούνται για την δημιουργία των ευρυαγγειών: η νεοαγγειογέννεση (δηλαδή η δημιουργία νέων αγγείων από αιτίες όπως η υποξία, η φλεγμονή, το τραύμα, τα χημικά) και η διάταση λόγω της αύξησης της πίεσης εντός του αγγείου (που συνήθως αφορά την φλεβική ανεπάρκεια και την εγκυμοσύνη). Αιτίες που δημιουργούν ευρυαγγείες είναι κατά κύριο λόγο η κληρονομικότητα και η εγκυμοσύνη. Άλλες αιτίες είναι η έκθεση στον ήλιο, η τοπική χρήση κορτικοστεροειδών, η λήψη ορμονών και αντισυλληπτικών, τα τραύματα, οι μολύνσεις, και πολύ σημαντική είναι η ανεπάρκεια στο επιπολής φλεβικό δίκτυο.
 • Τί χρειάζεται να προσέχουμε τώρα το καλοκαίρι; Βασική αρχή είναι η αποφυγή της υπερβολικής έκθεσης στον ήλιο. Δεν χρειάζεται η πλήρης αποφυγή ​(​ούτως ή άλλως χρειαζόμαστε τον ήλιο σε κάποιο βαθμό​ ​για τα ευεργετικά του αποτελέσματα π.χ. σύνθεση βιταμίνης D)​. Απλώς να μην φτάνουμε σε σημείο να δημιουργείται «τραύμα» π.χ. ερυθρότητα του δέρματος ή σοβαρότερο έγκαυμα. Αποφεύγουμε την έκθεση στον ήλιο τις μεσημεριανές ώρες και προτιμούμε το πρωϊνό ή απογευματινό μπάνιο. Η θάλασσα έχει ευεγερτικές ιδιότητες στις φλέβες (λόγω της αγγειοσύσπασης που προκαλεί το δροσερό νερό και λόγω της άσκησης μέσα στο νερό).
 • Υπάρχει θεραπεία για τις ευρυαγγείες; Από τα αρχαία χρόνια είχε παρατηρηθεί ότι η έγχυση ορισμένων ουσιών μέσα στα αγγεία προκαλεί την εξαφάνισή τους. Η τεχνική αυτή που ονομάζεται σκληροθεραπεία εξελίχθηκε σε σημαντικό βαθμό τα τελευταία χρόνια και υπάρχουν πολύ ασφαλή φάρμακα που με μικρές ενεσούλες σε μορφή υγρού ή αφρού και με την βοήθεια ειδικών φακών που αναδεικνύουν τις φλέβες ακόμα και κάτω από το δέρμα έχει αυξήσει την επιτυχία της μεθόδου σε πολύ καλά ποσοστά. Είναι σχεδόν ανώδυνη και θέλει λίγο προσοχή με τις μελανιές που δημιουργούνται (δεν πρέπει να εκτεθεί το δέρμα στον ήλιο γι’αυτό οι θεραπείες γίνονται χειμώνα). Οι μικρές ευρυαγγείες μπορούν να εξαφανιστούν και με laser (ειδικά του προσώπου).

Διαβάστε περισσότερα για τις ευρυαγγείες

 
Το ιατρείο μας είναι ένας χώρος ζεστός, φιλόξενος, ξεχωριστός με υψηλή αισθητική και λειτουργικότητα. Κατά τον σχεδιασμό του, στόχος μας ήταν και παραμένει να μεταδίδει άνεση και ηρεμία στους ασθενείς κατά την αναμονή και να τους προετοιμάζει για την εξέτασή τους. Ο επαγγελματισμός του χώρου μεταδίδει την αφοσίωση του Απόστολου Σαλίβερου στον άνθρωπο κερδίζοντας έτσι την εμπιστοσύνη του. Διαβάστε περισσότερα

Ο Αγγειοχειρουργός Απόστολος Σαλίβερος είναι επίσημο μέλος των:

 • AVLS Interim
  American Vein and Lymphatic Society
 • logo esvs
  European Society for Vascular Surgery
 • vascular society el 1
  Ελληνική Εταιρεία Αγγειακής και Ενδαγγειακής Χειρουργικής
 • hphs logoΕλληνική Φλεβολογική Εταιρία