Οίδημα

Πολλές φορές ασθενείς που πάσχουν από φλεβική ανεπάρκεια βλέπουν τα πόδια τους να πρήζονται συνήθως στην περιοχή των αστραγάλων μετά από ορθοστασία. Το πρήξιμο αυτό οφείλεται στην ανεπάρκεια των βαλβίδων που οδηγούν το αίμα ανάποδα μέσα στις φλέβες οπότε αυτές διογκώνονται και αυξάνει η πίεση του αίματος εντός του αυλού και οδηγεί το αίμα έξω από το αγγείο (από τους «πόρους» του τοιχώματος). Το υγρό αυτό με την βαρύτητα πάει προς τα κάτω και συσσωρεύεται στην περιοχή των αστραγάλων οπότε βλέπουμε αυτό το πρήξιμο που ονομάζουμε οίδημα των κάτω άκρων.

ΓΥΝΑΙΚΑ ΠΟΥ ΠΕΡΝΑΕΙ ΤΗΝ ΗΜΕΡΑ ΤΗΣ ΣΥΝΗΘΩΣ ΣΤΟ ΚΡΕΒΑΤΙ ΛΟΓΩ ΣΟΒΑΡΗΣ ΑΡΘΡΙΤΙΔΑΣ ΜΕ ΖΥΜΩΔΗ ΟΙΔΗΜΑΤΑ

01

Το οίδημα δημιουργείται από πολλές αιτίες με κυριότερες την φλεβική ή την καρδιακή ανεπάρκεια και το φαρμακευτικό οίδημα. Άλλες αιτίες που κάνουν πρήξιμο στους αστραγάλους είναι αρθρίτιδες, ρευματοπάθειες, ουρικό οξύ, υπολευκωματιναιμία, ηπατικές και νεφρικές παθήσεις, φλεγμονές (πχ κυτταρίτις ή ερυσίπελας). Συνήθως όταν πρηστούν τα πόδια αναζητούμε βοήθεια κατ’αρχήν από τον παθολόγο μας ο οποίος θα βάλει την πιθανή διάγνωση και ανάλογα μπορεί να ζητήσει την γνώμη αγγειοχειρουργού αν υποπτεύεται φλεβική ανεπάρκεια. Αν όντως βρεθεί φλεβική ανεπάρκεια εξαρτάται τί είδους (επιπολής ή εν τω βάθει) και τί βαθμού είναι και ανάλογα θα ακολουθηθεί συντηρητική αγωγή ή χειρουργική παρέμβαση (μετά το τρίπλεξ φλεβών και την εκτίμηση του ειδικού). Σε κάθε οίδημα οι βασικές αρχές αντιμετώπισης είναι η τοποθέτηση των κάτω άκρων σε ανάρροπη θέση (ψηλά τα πόδια), η αποφυγή ορθοστασίας και η συχνή βάδιση. Τα περαιτέρω (αν απαιτούνται ελαστικές κάλτσες ή φάρμακα) θα πρέπει να συζητηθούν μετά την ολοκληρωμένη αγγειοχειρουργική εκτίμηση.

ΓΥΝΑΙΚΑ ΜΕ ΧΡΟΝΙΑ ΦΛΕΒΙΚΗ ΑΝΕΠΑΡΚΕΙΑ

02

 

 
Το ιατρείο μας είναι ένας χώρος ζεστός, φιλόξενος, ξεχωριστός με υψηλή αισθητική και λειτουργικότητα. Κατά τον σχεδιασμό του, στόχος μας ήταν και παραμένει να μεταδίδει άνεση και ηρεμία στους ασθενείς κατά την αναμονή και να τους προετοιμάζει για την εξέτασή τους. Ο επαγγελματισμός του χώρου μεταδίδει την αφοσίωση του Απόστολου Σαλίβερου στον άνθρωπο κερδίζοντας έτσι την εμπιστοσύνη του. Διαβάστε περισσότερα

Ο Αγγειοχειρουργός Απόστολος Σαλίβερος είναι επίσημο μέλος των:

  • AVLS Interim
    American Vein and Lymphatic Society
  • logo esvs
    European Society for Vascular Surgery
  • vascular society el 1
    Ελληνική Εταιρεία Αγγειακής και Ενδαγγειακής Χειρουργικής
  • hphs logoΕλληνική Φλεβολογική Εταιρία