Λεμφοίδημα

Υπάρχουν τριών ειδών αγγεία: οι αρτηρίες, οι φλέβες και τα λεμφαγγεία. Οι αρτηρίες ξεκινούν από την καρδιά και πηγαίνουν προς την περιφέρεια. Οι φλέβες ξεκινούν από την περιφέρεια και είναι η «επιστροφή» προς την καρδιά. Τα λεμφαγγεία είναι πολύ μικρά αγγεία που βρίσκονται παντού μέσα στο σώμα και τα άκρα και απορροφούν όλα τα υγρά που βρίσκονται εκτός των αρτηριών και των φλεβών (μεσοκυττάριο υγρό), τα φιλτράρουν στους λεμφαδένες που είναι «φίλτρα» και καθαρό το υγρό πλέον από μικρόβια ή άλλα στοιχεία ξαναμπαίνει στην κυκλοφορία. Αν τα λεμφαγγεία πάθουν βλάβη και θρομβωθούν τότε σταματούν να «τραβούν» το ενδιάμεσο υγρό και το σημείο του σώματος που βρίσκεται περιφερικότερα παρουσιάζει οίδημα. Έτσι για παράδειγμα αν συμβεί μία φλεγμονή στο πόδι και επεκταθεί στα λεμφαγγεία (την ονομάζουμε λεμφαγγειΐτιδα) τότε μπορεί να καταστραφούν τα λεμφαγγεία και μετά το πόδι να είναι μόνιμα πρησμένο (λεμφοίδημα).

ΝΕΑ ΓΥΝΑΙΚΑ ΜΕ ΚΛΗΡΟΝΟΜΙΚΟΤΗΤΑ ΠΟΥ ΕΧΕΙ ΤΟ ΑΡ ΠΟΔΙ ΠΑΝΤΑ ΠΙΟ ΠΡΗΣΜΕΝΟ ΛΟΓΩ ΛΕΜΦΟΙΔΗΜΑΤΟΣ

01

Η διαφορά του λεμφοιδήματος από το φλεβικό οίδημα είναι ότι το πρώτο είναι μόνιμο ενώ το δεύτερο όταν ξαπλώνουμε υποχωρεί. Σε προχωρημένα στάδια το λεμφοίδημα δημιουργεί τεράστιο πρήξιμο στα πόδια με δερματικές αλλοιώσεις και το ονομάζουμε ελεφαντίαση.

ΓΥΝΑΙΚΑ ΜΕ ΣΟΒΑΡΟ ΛΕΜΦΟΙΔΗΜΑ

02

Η θεραπεία στο λεμφοίδημα είναι συντηρητική (υπάρχει και χειρουργική με μεταμόσχευση λεμφαγγείων αλλά με μέτρια αποτελέσματα και μόνο για πολύ σοβαρά περιστατικά). Έτσι απαιτείται αλλαγή του τρόπου ζωής με συχνή βάδιση, αποφυγή ορθοστασίας, απώλεια κιλών, αλλά και χρήση ειδικών ελαστικών καλσών, ειδικού λεμφικού μασάζ, ή και χρήση ειδικής μπότας συμπίεσης του σκέλους.

 
Το ιατρείο μας είναι ένας χώρος ζεστός, φιλόξενος, ξεχωριστός με υψηλή αισθητική και λειτουργικότητα. Κατά τον σχεδιασμό του, στόχος μας ήταν και παραμένει να μεταδίδει άνεση και ηρεμία στους ασθενείς κατά την αναμονή και να τους προετοιμάζει για την εξέτασή τους. Ο επαγγελματισμός του χώρου μεταδίδει την αφοσίωση του Απόστολου Σαλίβερου στον άνθρωπο κερδίζοντας έτσι την εμπιστοσύνη του. Διαβάστε περισσότερα

Ο Αγγειοχειρουργός Απόστολος Σαλίβερος είναι επίσημο μέλος των:

  • AVLS Interim
    American Vein and Lymphatic Society
  • logo esvs
    European Society for Vascular Surgery
  • vascular society el 1
    Ελληνική Εταιρεία Αγγειακής και Ενδαγγειακής Χειρουργικής
  • hphs logoΕλληνική Φλεβολογική Εταιρία