Περιφερική Αρτηριοπάθεια και Διαλείπουσα Χωλότητα

Οι αρτηρίες είναι τα αγγεία που ξεκινούν από την καρδιά και μεταφέρουν οξυγονωμένο αίμα σε όλο το σώμα. Περιφερική αρτηριοπάθεια ονομάζουμε την κατάσταση εκείνη όπου οι αρτηρίες των κάτω άκρων παρουσιάζουν στενώσεις ή απόφραξη με αποτέλεσμα να σταματά να τροφοδοτείται με επαρκή ποσότητα οξυγόνου το πόδι και να συμβαίνει αυτό που ονομάζουμε ισχαιμία. Η ισχαιμία χωρίζεται σε οξεία και χρόνια. Οξεία είναι αυτή που ξαφνικά σταματά η αιμάτωση του ποδιού και το πόδι παρουσιάζει έντονα συμπτώματα όπως οξύ άλγος, ωχρότητα, κυάνωση, ψυχρότητα. Ο ασθενής νιώθει λοιπόν πόνο και παγωμένο το πόδι του και στις περισσότερες περιπτώσεις αναζητεί γρήγορα ιατρική βοήθεια. Η αιμάτωση στο πόδι πρέπει να αποκατασταθεί άμεσα αλλιώς στο πόδι υπάρχουν πολλές πιθανότητες να συμβεί γάγγραινα και να απαιτηθεί ακρωτηριασμός. Οι αιτίες που δημιουργείται μία οξεία ισχαιμία στα κάτω άκρα συνήθως είναι η εμβολή και η θρόμβωση σε έδαφος στενώσεων. Η συνήθης αιτία εμβολής είναι η καρδιακή αρρυθμία που δημιουργεί θρόμβους μέσα στην καρδιά και αυτοί όταν οδηγηθούν με την ροή του αίματος στα κάτω άκρα φράζουν τις αρτηρίες και αρχίζει το στάδιο της ισχαιμίας. Προσοχή λοιπόν! Αν κάποιος ασθενής παρατηρήσει να έχει αρρυθμίες ή νιώθει έντονους καρδιακούς παλμούς πρέπει να εξεταστεί από καρδιολόγο για να αποφύγει μια εμβολή στα κάτω άκρα (ή οπουδήποτε αλλού). Η άλλη συχνή αιτία οξείας ισχαιμίας είναι σε έδαφος μιας στένωσης να φράξει ο αυλός και να σταματήσει η ροή του αίματος. Συνήθως αυτοί οι ασθενείς είχαν συμπτώματα διαλείπουσας χωλότητας και δεν τους έδιναν σημασία. Η διαλείπουσα χωλότητα είναι το σύμπτωμα της χρόνιας ισχαιμίας των κάτω άκρων, δηλαδή στο άκρο υπάρχουν αρτηριακές στενώσεις και όταν ο ασθενής προσπαθήσει να περπατήσει με γοργό βήμα νιώθει πόνο στο πόδι (συνήθως στη γάμπα ή τον μηρό). Σταματώντας λίγα λεπτά ο πόνος υποχωρεί και μπορεί να συνεχίσει για κάποια απόσταση πριν ο πόνος επανεμφανιστεί. Προσοχή λοιπόν! Αν πάσχετε από διαλείπουσα χωλότητα υπάρχει το ενδεχόμενο να συμβεί οξεία ισχαιμία και να κινδυνεύσετε με γάγγραινα. Αν νιώθετε πόνο στο περπάτημα να εξεταστείτε οπωσδήποτε από αγγειοχειρουργό.

ΣΥΧΝΕΣ ΕΡΩΤΗΣΕΙΣ:

 • Όταν περπατάω πονάνε τα πόδια μου. Μήπως έχω πρόβλημα στις αρτηρίες; Η διαλείπουσα χωλότητα (πόνος στην βάδιση) μπορεί να οφείλεται σε αρτηριοπάθεια αλλά μπορεί να οφείλεται και σε άλλες παθήσεις (πχ πρόβλημα στην οσφυϊκή μοίρα της σπονδυλικής στήλης). Είναι συνήθως εύκολη η διάγνωση αφού σε μία επίσκεψη στον αγγειοχειρουργό δίνεται η απάντηση στο ερώτημα αυτό αφού είτε κλινικά είτε και με την βοήθεια υπερήχων (Doppler, triplex) ο ιατρός θα σας πει αν υπάρχει πρόβλημα.
 • Ποιές εξετάσεις πρέπει να κάνω αν έχω διαλείπουσα χωλότητα; Η πρώτη και σημαντικότερη εξέταση είναι η κλινική εξέταση δηλαδή πηγαίνουμε στον ιατρό ο οποίος με βάση το ιστορική και την ψηλάφηση των κνημιαίων αρτηριών θα καταλάβει αν υπάρχει πρόβλημα στην αρτηρική κυκλοφορία. Επόμενο βήμα η εξέταση με υπερήχους δηλαδή το τρίπλεξ αρτηριών των κάτω άκρων. Αν το τρίπλεξ δείξει παθολογία ο ιατρός μπορεί να ζητήσει την ειδική εξέταση που ονομάζεται αγγειογραφία και που γίνεται με τρεις τρόπους: με αξονικό τομογράφο, με μαγνητικό τομογράφο ή με ψηφιακό αγγειογράφο (η τελευταία εξέταση είναι η πλέον ακριβής στις μετρήσεις αλλά είναι επεμβατική δηλαδή απαιτεί καθετηριασμό ενώ οι άλλες δύο είναι πιο απλές σαν διαδικασία αλλά έχουν περιορισμούς στην ακρίβεια μετρήσεων).
 • Ποιά είναι η αιτία που δημιουργεί την αρτηριοπάθεια; Υπάρχουν πολλές αιτίες με κυριότερη όμως την αθηροσκλήρυνση. ΄Ετσι οι αιτίες που δημιουργούν αθηρωμάτωση στα αγγεία προκαλούν τις στενώσεις και αυτές είναι η κληρονομικότητα, το κάπνισμα, ο διαβήτης, η υπέρταση, η υπερλιπιδαιμία. Η έρευνα στον τομέα αυτό βρίσκει συνεχώς νέες αιτίες και νέους αθηρωματικούς δείκτες και πέρα από αυτούς που αναφέρθηκαν θεωρούνται σημαντικά τα : CRP, ομοκυστεΐνη, ινωδογόνο, λιποπρωτεΐνη Α ενώ υπάρχει μία ατελείωτη λίστα από ιούς, φλεγμονώδεις παράγοντες, θρομβοφιλικούς παράγοντες, μεταλλοπρωτεϊνάσες, κλπ που διερευνούνται. Το αλκοόλ επίσης θεωρείται σαν επιβαρυντικός παράγων.
 • Ποιά είναι η θεραπεία της περιφερικής αρτηριοπάθειας; Υπάρχει η συντηρητική αγωγή και η χειρουργική παρέμβαση. Στα αρχικά στάδια (ήπια διαλείπουσα χωλότητα) το βασικό συστατικό της θεραπείας είναι η άσκηση με την μορφή βάδισης και συμπληρωματικά κάποια φάρμακα κυρίως αντιαιμοπεταλιακά. Σε βαρύτερες μορφές που απαιτείται παρέμβαση αυτή γίνεται είτε ενδαγγειακά (με μπαλονάκι ή και στεντ) είτε χειρουργικά (με by-pass). Σήμερα το μεγαλύτερο ποσοστό στενώσεων αντιμετωπίζεται ενδαγγειακά.

ΨΗΦΙΑΚΗ ΑΓΓΕΙΟΓΡΑΦΙΑ ΚΑΤΩ ΑΚΡΩΝ ΠΟΥ ΔΕΙΧΝΕΙ ΑΠΟΦΡΑΞΗ ΤΗΣ ΑΡ ΚΟΙΝΗΣ ΛΑΓΟΝΙΟΥ ΑΡΤΗΡΙΑΣ. Ο ΑΣΘΕΝΗΣ ΠΑΡΟΥΣΙΑΖΕ ΔΙΑΛΕΙΠΟΥΣΑ ΧΩΛΟΤΗΤΑ ΣΕ 100Μ.

 01

ΑΠΟΦΡΑΞΗ ΤΗΣ ΔΕ ΕΠΙΠΟΛΗΣ ΜΗΡΙΑΙΑΣ ΑΡΤΗΡΙΑΣ ΜΕ ΕΝΤΟΝΟ ΠΑΡΑΠΛΕΥΡΟ ΔΙΚΤΥΟ. ΠΑΡΑ ΤΗΝ ΥΠΑΡΞΗ ΠΑΡΑΠΛΕΥΡΟΥ ΔΙΚΤΥΟΥ Ο ΑΣΘΕΝΗΣ ΕΙΧΕ ΔΙΑΛΕΙΠΟΥΣΑ ΧΩΛΟΤΗΤΑ ΣΕ ΛΙΓΑ ΜΕΤΡΑ ΚΑΙ ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΕ ΤΡΟΦΙΚΕΣ ΑΛΛΟΙΩΣΕΙΣ ΜΕ ΞΗΡΟΔΕΡΜΙΑ ΚΑΙ ΜΙΚΡΑ ΕΛΚΗ ΠΟΥ ΕΚΑΝΕ ΣΤΑ ΔΑΚΤΥΛΑ ΠΟΥ ΦΑΙΝΟΝΤΑΙ ΣΤΗΝ ΕΠΟΜΕΝΗ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ:

02

ΓΑΓΓΡΑΙΝΑ ΔΑΚΤΥΛΩΝ

03

04

 
Το ιατρείο μας είναι ένας χώρος ζεστός, φιλόξενος, ξεχωριστός με υψηλή αισθητική και λειτουργικότητα. Κατά τον σχεδιασμό του, στόχος μας ήταν και παραμένει να μεταδίδει άνεση και ηρεμία στους ασθενείς κατά την αναμονή και να τους προετοιμάζει για την εξέτασή τους. Ο επαγγελματισμός του χώρου μεταδίδει την αφοσίωση του Απόστολου Σαλίβερου στον άνθρωπο κερδίζοντας έτσι την εμπιστοσύνη του. Διαβάστε περισσότερα

Ο Αγγειοχειρουργός Απόστολος Σαλίβερος είναι επίσημο μέλος των:

 • AVLS Interim
  American Vein and Lymphatic Society
 • logo esvs
  European Society for Vascular Surgery
 • vascular society el 1
  Ελληνική Εταιρεία Αγγειακής και Ενδαγγειακής Χειρουργικής
 • hphs logoΕλληνική Φλεβολογική Εταιρία