Υπάρχουν δύο συστήματα στο φλεβικό δίκτυο των κάτω άκρων. Το ένα είναι επιφανειακό και είναι τοποθετημένο στον υποδόριο ιστό κάτω από το δέρμα (ονομάζεται επιπολής φλεβικό δίκτυο) και το άλλο εντοπίζεται βαθειά στους ιστούς και ονομάζεται εν τω βάθει φλεβικό δίκτυο. Έτσι και οι θρομβώσεις ανάλογα με την φλέβα που υπέστη την βλάβη χωρίζονται σε επιπολής και εν τω βάθει. Μία θρόμβωση που εντοπίζεται στο εν τω βάθει δίκτυο είναι σαφώς πιο σοβαρή από μία επιπολής θρόμβωση και ενδέχεται να προκαλέσει πνευμονική εμβολή αν ο θρόμβος μετακινηθεί προς τα πάνω. Γι’αυτό χρειάζεται άμεσα αντιμετώπιση η οποία συνίσταται σε ολιγοήμερη ακινησία και θεραπευτικές δόσεις αντιπηκτικών (συνήθως με την μορφή υποδορίων ενέσεων). Η κλινική εικόνα είναι αιφνίδιο οίδημα ενός σκέλους με άλγος στην γαστροκνημία (δηλαδή με απλά λόγια το πόδι πρήζεται και πονάει). Αιτίες είναι : σε νέα άτομα θρομβοφιλία (δηλαδή προδιάθεση για θρομβώσεις λόγω ελατωματικού μηχανισμού πήξης που είναι κληρονομικό νόσημα), σε μεγάλα άτομα κακοήθειες (πρέπει να αποκλειστεί η ύπαρξη καρκίνου), η εγκυμοσύνη, χειρουργικές επεμβάσεις, η ακινησία (πχ σε άτομα με άνοια ή εγκεφαλικό)

.C0029622-Deep_vein_thrombosis_in_the_leg-SPLM1750168-Deep_vein_thrombosis_in_the_left_leg_of_a_patient-SPL
Οι επιπολής θρομβώσεις έχουν περίπου τις ίδιες αιτίες με τις εν τω βάθει συν μία ακόμη (την πιο σημαντική) : τους κιρσούς.
Αυτή είναι η κυριότερη αιτία των επιπολής θρομβώσεων και η κλινική εικόνα ενός κιρσού που έπαθε θρόμβωση είναι : τοπική ερυθρότητα, πόνος και σκληρία. Έτσι αν κάποιος που έχει χρόνια κιρσούς δει ξαφνικά σε κάποιο σημείο να κοκκινίζει, να πονάει και να είναι ασυμπίεστος τότε συνέβη θρόμβωση. Χρειάζεται φαρμακευτική αγωγή άμεσα και εφόσον υπάρχουν οι ενδείξεις χειρουργική θεραπεία. Στις επόμενες εικόνες φαίνονται στη πάνω εικόνα φυσιολογικοί κιρσοί ενώ στην κάτω εικόνα κιρσός με εκτεταμένη θρόμβωση κάτω από το γόνατο.
IMG_1666IMG_1625

Για να αποφευχθεί η θρόμβωση απαιτείται εξαίρεση των κιρσών με μία από τις μεθόδους που περιγράφονται στην σελίδα κιρσοί.